Agenda

Evenement details:

 • za
  15
  aug
  2020

  75 jaar Victory over Japan Day

  06:23Nationaal Indië Monument Roermond

   

  Ter ere van de 75ste verjaring van The Victory over Japan Day zal Murrayfield's Regiment aanstaande zaterdag 15 augustus bij zonsopgang (06:23 u) een aubade brengen bij het Nationaal Indië Monument aan de Maastrichterweg te Roermond.

   

  Europa werd in mei 1945 bevrijd van de bezetting, maar dit betekende nog niet het einde van de Tweede Wereldoorlog. In Azië werd namelijk nog hevig gevochten. De bekendste gebeurtenissen zijn ongetwijfeld de atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki.

  Op 15 augustus 1945 braken er wereldwijd vreugdefeesten uit toen Japan bekend maakte zich over te geven. Deze dag staat inmiddels bekend als The Victory over Japan Day (VJ Day). In Nederland worden ieder jaar op deze dag de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Azië herdacht.

  De Japanse overgave betekende echter nog niet direct het einde van de oorlog. Nog duizenden krijgsgevangenen kwamen om het leven in verschillende interneringskampen. Zo ook in voormalig Nederlands-Indië, waar Indonesische onafhankelijkheidsstrijder Soekarno westerse krijgsgevangenen nog minstens vier maanden vasthield.