Agenda

Evenement details:

 • zo
  15
  aug
  2021

  Herdenking Victory over Japan Day

  11:00Nationaal Indië Monument Roermond

  Murray's Regiment zal ook dit jaar glans verlenen tijdens de herdenkingsceremonie ter ere van Victory over Japan Day. De ceremonie zal om 11:00 van start gaan bij het Nationaal Indië Monument aan de Maastrichterweg te Roermond.

   

  Europa werd in mei 1945 bevrijd van de bezetting, maar dit betekende nog niet het einde van de Tweede Wereldoorlog.
  In Azië werd namelijk nog hevig gevochten. De bekendste gebeurtenissen zijn ongetwijfeld de atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki.

  Op 15 augustus 1945 braken er wereldwijd vreugdefeesten uit toen ook Japan bekend maakte dat het afgelopen was; het land gaf zich over.
  Deze dag staat inmiddels bekend als The Victory over Japan Day (VJ Day). In Nederland worden ieder jaar op deze dag de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Azië herdacht middels verscheidene nationale, regionale of lokale herdenkingsceremonies.

  In Roermond wordt deze dag herdacht middels een ceremonie aan het Nationaal Indië Monument. Breng samen met Murray's Regiment een eerbetoon aan allen die in deze strijd om het leven zijn gekomen.

  De Japanse overgave betekende nog niet direct het einde van de oorlog. Nog duizenden krijgsgevangenen kwamen om het leven in verschillende interneringskampen. Zo ook in voormalig Nederlands-Indië, waar Indonesische onafhankelijkheidsstrijder Soekarno westerse krijgsgevangenen nog minstens vier maanden vasthield.

  Onlosmakelijk verbonden met VJ Day in Nederland is ook de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië van de Nederlandse koloniale overheersing, die slecht twee dagen later, op 17 augustus 1945, afgeroepen werd. De onafhankelijkheidsstrijd zou uiteindelijk nog duren tot 1949 - het jaar waarin Nederland het land soeverein verklaarde. Ook dit wordt, tezamen met de slachtoffers van bezetting van Nederlands-Indië door Japan, op deze dag herdacht.