Over de band

Murray’s Regiment Pipes & Drums  is een doedelzakband in Schotse traditie. Een gevarieerde groep muzikanten draagt traditionele Schotse muziek uit op de Great Highland Bagpipes en bijbehorend slagwerk. De band heeft zich gelieerd aan The 42nd (Royal Highland) Regiment of Foot; ook wel bekend als The Black Watch.

De band is ontstaan als Murrayfield’s Regiment Pipes and Drums maar heeft onlangs een naamsverandering doorgevoerd naar Murray’s Regiment Pipes and Drums opdat ze een historisch correcte naam draagt.

Muzikaal

De band staat onder muzikale leiding van Pipe Major Leon Vinken, en Pipe Sergeant Markus Schmid.

Marching and drill gebeurt onder leiding van Drum Major Wil Koelen.


Naast traditionele Schotse regimentsmarsen heeft de band een uitgebreid (meerstemmig) repertoire van Ierse en Schotse pipe tunes geschikt voor elke gelegenheid.

Uniformen

Pipers en drummers van Murray’s Regiment hebben drie uniformen; allen doorgaans voorzien van een kilt met The Black Watch tartan.

1815 Dress

Dit rode uniform werd gedragen ten tijde van de Slag bij Waterloo in 1815.

Het uniform bestaat uit een rode jas met witte patroonbanden, Black Watch kilt met bijpassende plaid, rood-witte kousen en een zogenaamde humble bonnet. Dit hoofddeksel met zwarte veren is de voorloper van de Victoriaanse feather bonnet.

Khaki military dress

Dit uniform werd door the Black Watch gedragen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het uniform bestaat uit een khaki legerjas met canvas koppelriem, Black Watch kilt, en groene beenwindsels. Het hoofddeksel is ofwel een glengarry (hier afgebeeld), of een tam o’ shanter met rode hackle (verenpluim).

Day Dress

Het meest hedendaagse uniform is the Day Dress.


Dit uniform bestaat uit een Black Watch kilt met een zwart jasje (Argyle Jacket of Bonnie Prince Charlie Jacket). een zwart gilet, een zwarte glengarry en witte of zwarte kousen.