Eerbetoon VJ Day

victory over Japan memorial

Ter ere van de 75ste verjaring van The Victory over Japan Day bracht Murray’s Regiment Pipes & Drums zaterdag 15 augustus bij zonsopgang (06:23u) een aubade bij het Nationaal Indië-Monument aan de Maastrichterweg te Roermond.

Naar initiatief van Pageantmaster Bruno Peek, LBO OBE OPR (Lieutenant of the Royal Victorian Order, Officer of the Order of the British Empire) brachten doedelzakbands en individuele pipers over de hele wereld zaterdag 15 augustus bij zonsopgang hulde aan de slachtoffers en veteranen van de strijd die gevochten werd in het Azië-Pacificgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Al decennialang is Bruno Peek de aangewezen persoon voor het organiseren van verschillende herdenkingsgelegenheden in Groot-Brittanië. Dit jaar reikte zijn oproep verder dan eigen landsgrenzen: “2020 en de 75ste verjaring van VE Day (Victory over Europe Day) en VJ Day (Victory over Japan Day) is waarschijnlijk de laatste keer dat we gezamelijk onze dank kunnen betuigen aan de overgebleven veteranen van deze bloederige conflicten, naardien zij in aantallen zullen blijven afnemen.”

Europa werd in mei 1945 bevrijd van de bezetting van nazi-Duitsland, maar dit betekende nog niet het einde van de Tweede Wereldoorlog. In Azië werd namelijk nog hevig gevochten. De bekendste gebeurtenissen zijn ongetwijfeld de atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki.

Op 15 augustus 1945 braken er wereldwijd vreugdefeesten uit toen Japan bekend maakte te capituleren. Deze dag staat inmiddels bekend als The Victory over Japan Day (VJ Day). In Nederland worden ieder jaar op deze dag de slachtoffers en veteranen van de Tweede Wereldoorlog in Azië herdacht.
De Japanse overgave betekende echter nog niet direct het einde van de oorlog. Nog duizenden krijgsgevangenen kwamen om het leven in verschillende interneringskampen. Zo ook in voormalig Nederlands-Indië, waar Indonesische onafhankelijkheidsstrijder Soekarno westerse krijgsgevangenen nog minstens vier maanden vasthield.

Een speciaal woord van dank aan Stichting Nationaal Indië-Momument voor de ontvangst, Hotel Restaurant kasteel Hattem voor de gastvrijheid, en gemeente Roermond voor de realisatie. Eveneens willen wij de pers bedanken voor het vastleggen van dit historische evenement. Tenslotte danken wij het aanwezige publiek.

Het was een bijzonder mooi moment.

Foto’s van dit eerbetoon vindt u hier.